Spring til indhold

Show me your notebook

Den gode idé kan opstå på et hav af forskellige måder, for hjerner og tankemønstre er forskellige, og det samme er vores måder at se nye muligheder og få idéer på. I denne serie fortæller tre forskellige profiler, hvad de gør, når de får en god idé – og hvordan de videreudvikler den. Men de fortæller ikke bare. De giver os et sneek peek ind i deres allerhelligste idéapparat; deres notesbøger. Stedet, hvor idéerne sommetider begynder, formes og sluttes.

Notesblog

KARSTEN LAURITZEN

Folketingsmedlem for Venstre og tidligere skatteminister. Karsten Lauritzen er uddannet BSc i politik og administration.

Hvad gør du, når du får en god idé – og hvordan adskiller det sig i forhold til dine kolleger?

Når jeg får en god idé, så skriver jeg den ned. Dels for ikke at glemme den, men også fordi en god idé i situationen ikke altid er en permanent god idé. Gode
idéer har godt af at modnes lidt og blive sammenlignet med andre gode idéer. Det handler om prioritering af de gode idéer. Modsat min kolleger sværger jeg ikke til iPads og iPhones, men papir. Der er noget særligt ved at skrive noget ned i hånden. Papirnotesbogen er nok gammeldags, men den virker i al slags vejr og løber aldrig tør for strøm. Og så er den svær at hacke!

Hvordan bruger du din notesbog i videreudviklingen af en god idé?

Jeg katalogiserer idéerne – f.eks. mine valgkampsidéer, og jeg kigger på dem løbende.  Når jeg får en ny idé, ser jeg på de gamle og overvejer, hvor gode de er. Jeg bruger også notesbogen som et supplement til min hukommelse – i en travl hverdag glemmer man. Jeg må dog også indrømme, at jeg tidligere på offentlige møder og til foredrag har truet tilhørerne med, at hvis de ikke lytter, så kommer de i “skatteministerens sorte bog”. Og det er der ikke mange, der vil.

Notesblog

MIA STENSGAARD & ANJA VANG

Ejere af kunstsamarbejdet Vang Stensgaard. Mia Stensgaard er uddannet kostumedesigner, og Anja Vang er mode- og kostumedesigner. De har en fælles notesbog.

Hvad gør I, når I får en god idé?

Vi prøver altid at brainstorme idéen med hinanden, og vi tester, om idéen sætter gang i noget hos den anden. Vi taler, skitserer og finder underbyggende billeder, der kan visualisere idéen.

Ofte laver vi også associationsrejser, hvor vi undersøger, om idéen føder andre idéer. Vi lader en idé leve meget længe, før vi kaster den i skraldespanden. Der skal være mulighed for at hakke, tegne, male og klippe, og der skal være tid til at lede efter det rigtige formsprog for at fremkalde visionen bag idéen. Vi tænder generelt på MIA STENSGAARD & ANJA VANG Ejere af kunstsamarbejdet Vang Stensgaard. Mia Stensgaard er uddannet kostumedesigner, og Anja Vang er mode- og kostumedesigner. De har en fælles notesbog. at løse de svære og indviklede idéer, men hvis idéen går helt i hårdknude, parkerer vi den som regel.

Hvordan bruger I jeres notesbog i videreudviklingen af en god idé?

Vi bruger vores notesbog som kommunikationsredskab, hvilket vil sige, at vi tegner og fortæller i den. Tegningerne bruger vi til at fortælle det, der kan være svært at formulere med ord. Og så bruger vi også notesbogen til at arkivere specifikke projekter.

Ofte tegner vi i forskellige formater, som så ender i vores notesbog. F.eks. er denne notesbog til et projekt, vi løser til balletten Sylfiden, der opsættes på Det Kongelige Teater i 2020.

Notesblog

Kenn Munk

Medgrundlægger af virksomheden En Hemmelig Klub, der arbejder med og udvikler leg som en kunstform. Kenn Munk er uddannet grafisk designer.

Hvad gør du, når du får en god idé?

Nogle gange får man bare en idé, og andre gange prøver man at få en god idé. Men det er stort set altid sådan, at når jeg skal have en god idé eller får et brief fra en kunde, så sætter jeg mig ned med min skitsebog og prøver at undersøge, hvilke retninger idéen eller briefet kan gå i. Og der går jeg sådan set bare i gang med at lave skitser med det samme. De kan både bestå af tegninger, udklip og ord.

Det er ikke altid, jeg kan bruge mine skitser til noget med det samme. Men idet at tanker, research og idéer har været igennem mine hænder, sker der noget.
Jeg husker det hele bedre, og min hjerne arbejder videre med det – også når jeg ikke sidder med skitsebogen.

Hvordan bruger du din notesbog i videreudviklingen af en god idé?

Bogen er en forlængelse af min hjerne og hukommelse, og den er et sted, hvor jeg kan lege og teste. Når jeg skal videreudvikle en idé eller et koncept, så bruger jeg bogen til at undersøge, om noget fungerer.

Det er i skitsebogen, at idéen er størst, og alt er muligt. Og det er der noget smukt ved. Senere begynder man så at skære retninger fra for at gøre idéen mere skarp. Men de retninger, man skærer fra, bliver i bogen. Og man kan altid gå tilbage til dem og måske bruge dem i andre idéer eller projekter.

notesblog

Få mere inspiration til at se nye muligheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tilsendt flere spændende artikler og interviews med erhvervsfolk, forskere, MBD-studerende og virksomheder, der arbejder med forretningsudvikling. Måske du selv bliver inspireret til at arbejde videre med din og din virksomheds udvikling

Tilmeld dig her